Verificarea instalatiei electrice din locuinta

O instalatie electrica ce nu functioneaza corect prezinta un risc crescut in exploatare si un real pericol pentru utilizator. Suprasolicitarile sau lucrarile efectuate in mod superficial pot provoca intreruperea circuitului electric, defectiuni la tabloul electric, arderea prizelor sau a corpurilor de iluminat.

Incarcarea excesiva a circuitelor, uzura echipamentelor, coroziunea sau imbatrinirea izolatiei sunt cateva dintre cauzele deteriorarii in timp a instalatiei electrice. Verificarea periodica a acesteia de catre un electrician autorizat reprezinta o minima masura de siguranta pentru utilizator dar si pentru imobil.

Un electrician autorizat va fi capabil sa efectueze testari si masuratori specifice in conformitate cu standardele si normele aplicabile. Are o vasta experienta in domeniu si dispune de ehipamente moderne si performante.

Principalele elemente care trebuie inspectate si testate la orice instalatie electrica sunt:

  • nivelul tensiunii furnizate de instalatia electrica 
  • protectia impotriva socurilor electrice
  • capacitatea de incarcare si caderea de tensiune 
  • conexiunea corecta a tuturor cablurilor si conductoarelor 
  • dimensionarea corecta a fiecarui circuit
  • instalatia de impamantare
  • numarul de prize si circuite care trebuie sa fie adecvat nevoilor de consum

De asemenea, se fac si teste de polaritate, se masoara impendanta buclei de scurtcircuit, continuitatea conductoarelor, rezistenta de dispersie a prizelor de pamant, rezistenta de izolatie, caderea de tensiune si deconectarea automata a alimentarii. Testele se vor face de spacialist si la rece, cand curentul va fi oprit de la tabloul de sigurante, dar si la cald, in timpul functionarii instalatiei electrice.

Verificarea periodica a instalatiei electrice de catre personal specializat are rolul de a elimina din timp riscurile pe care le implica orice defectiune a instalatiei, respectiv riscul de incediu si electrocutarea. Deasemenea, efectuarea testelor de functionalitate va arata daca circuitele sunt supraincarcate, putand analiza din timp posibilitatile de extindere sau modernizare prin instalarea mai multor prize in locuinta, extinderea circuitelor de iluminat existente, montarea diferentialelor de protectie impotriva electrocutarii sau imbunatatirea instalatiei de impamantare.

Este esential ca verificarea calitatii si corectitudinii functionarii instalatiilor electrice sa fie realizata de personal calificat si echipat corespunzator. Un electrician autorizat utilizeaza dispozitive specifice de masurare pentru identificarea eventualelor probleme, iar remedierea acestora va fi realizata cu respectarea normelor de siguranta impuse de procedurile de lucru si normativele in vigoare.