Traspunerea schemei electrice dupa proiect
Aceasta operatiune este una importanta si consta in identificarea si transpunerea cu precizie pe teren a continutului planurilor. In acest timp trebuie sa insemnezi si locul unde se monteaza: corpurile de iluminat, intreruptoarele, prizele, dozele, masinile electrice etc., dar si tablourile de distributie, tuburile de protectie, precum si locurile unde se vor efectua sansurile si gaurile prin ziduri si plansee.
Cu ajutorul sforii de trasat, innegrite de negru de fum, poti trasa circuitelor. Asadar, doua persoane intind bine sfoara, tragand de capetele ei. Ciupind astfel sfoara, ea se loveste de perete sau de tavan, unde a fost intinsa. Sfoara va lasa o dunga neagra, marcand astfel traseul circuitului. La instalatiile ingropate, circuitele se traseaza pe constructia netencuita. Aici, poti face trasarea cu creta sau cu carbune, folosindu-te de semnele conventionale pentru aparatele respective. Pozitionarea orizontala a sforii inainte de trasare o poti verifica cu bolobocul, cu metrul sau cu compasul de lemn, masurandu-se distanta de la tavan pana la sfoara de trasaj. In mod normal, aceasta distanta are valori cuprinse intre 30-50 cm de la tavan. In schimb, pozitionarea verticala a traseelor se verifica in prealabil cu firul de plumb sau cu bolobocul.
Un alt lucru de mentionat se refera la saparea santurilor in pereti. Ca sa introduci tuburile de protectie, dozele, intreruptoarele si prizele, saparea in perete se executa cu dalta lata, dalta cu varf si cu ciocanul. Mai poti folosi, de altfel, si ciocane pneumatice sau masini electrice de gaurit si frezat santuri. Drumul circuitelor pe pereti trebuie sa fie stabilit, pe cat posibil, de-a lungul rosturilor caramizilor zidariei. Nu trebuie sa sapi aceste santuri prea adanc in perete, deoarece se slabeste rezistenta zidurilor. Oricum, nu iti recomand sa le faci nici prea putin adanci, pentru ca in acest caz exista pericolul turtirii tuburilor de protectie atunci cand o sa tencuiesti zidul. In cele din urma, acestea vor fi corespunzatoare numarului si dimensiunilor tubului care urmeaza a fi montat. Sa nu cumva sa te apuci sa sapi santuri in tavan. Tubul de protectie se monteaza peste placa, deasupra tavanului, de unde intra apoi in incapere. Se lasa ca o gaura facuta in mijlocul suprafetei tavanului, pentru a putea monta, mai apoi, lustra. Se lasa si altele langa perete, pentru derivatiile la doze.
Gaurile pentru dozele montate se executa cu o adancime potrivita. Marginea dozei gata montate trebuie sa tina seama ca stratul de tencuiala are de obicei grosimea de 1 -1,5 cm. In cazul in care dozele se instaleaza aparent, trebuie sa sapi in perete locasurile pentru diblurile de lemn. Atunci cand gauresti planseele din beton monolit ai grija sa o executi numai de jos in sus pe 2/3 din grosimea planseului. Apoi poti sa completezi de sus in jos, ca sa nu slabesti rezistenta planseului.
Operatiile de montare si fixare a tuburilor de protectie sunt, in mod normal, urmate de unele lucrari pregatitoare. In cadrul lor poti confectiona unele piese care sa asigure innadirea tuburilor si fixarea lor. Tuburile IP trebuie sa le innadesti intre ele cu mufe din tabla plumbuita. Desi nu ar fi nevoie, de multe ori electricianul isi confectioneaza pe santier numarul de mansoane de care are nevoie. Trebuie sa dai o atentie deosebita asezarii cap la cap a tuburilor care se innadesc, in asa fel incat distanta dintre capetele tuburilor sa fie cat mai mica.