Tipuri de radiatoare electrice

Tipuri de radiatoare electrice

Radiatoarele electrice sunt un sistem de incalzire fixat pe perete. Acestea functioneaza conectandu-se la reteaua electrica. In general sunt fabricate din aluminiu, deoarece are un factor de transmisie a caldurii foarte ridicat.

Cum incalzeste un radiator electric o camera? 

Caldura este transferul de energie cinetica de la un mediu sau obiect la altul, sau de la o sursa de energie la un mediu sau obiect. Acest transfer de energie poate avea loc in trei moduri: conductie, convectie si radiatii.

Prin conductie

Are loc atunci cand doua materiale sau obiecte materiale sunt in contact direct, iar temperatura unuia este mai mare decat cealalta. Transfera energia termica intre cele doua obiecte.

Prin convectie

Convectia are loc printr-un fluid (aer, apa etc.) care transporta caldura intre zonele cu temperaturi diferite. Acest fenomen poate aparea numai in fluidele ale caror particule se pot misca, fie prin miscare naturala (convectie naturala), fie prin circulatie fortata (cu ajutorul ventilatoarelor, pompelor etc.).

Prin radiatii

Energia, sub forma de radiatie electromagnetica, este emisa de o suprafata incalzita in toate directiile si se deplaseaza direct pana la punctul de absorbtie. Caldura se poate deplasa doar in linie dreapta pana cand intalneste o suprafata absorbanta.

Tipuri de radiatoare electrice

In prezent, exista trei tipuri de incalzitoare electrice pe piata: fluid ceramic, uscat si termic. Principala diferenta dintre ele consta in viteza in  care isi ating temperatura maxima, care depinde de conceptul de inertie termica, adica de timpul in care sunt capabile sa mentina caldura acumulata.

Radiator cu fluid termic

Radiatoarele cu fluid termic au un fluid intern care circula prin incalzitor si se incalzeste uniform, similar cu radiatorul cu ulei, dar mai eficient. Acestea transmit caldura printr-o combinatie de convectie in camera si radiatii de la incalzitorul interior. Incalzitoarele cu fluid termic sunt modele intermediare intre incalzitoarele uscate si cele ceramice datorita inertiei lor termice, deoarece pastreaza caldura timp de pana la aproximativ 4 ore. Sunt excelente pentru instalarea in case sau camere mari. Radiatorul fluid este ideal pentru utilizarea continua in casa, intre 5 si 8 ore pe zi de functionare.

Radiator electric uscat

Incalzitoarele uscate au o inertie termica redusa, adica elementul de incalzire incalzeste elementele radiatorului foarte repede (1 ora), dar, de asemenea, se raceste foarte repede. Este recomandat pentru incaperile care trebuie incalzite rapid si zonele calde cu putin frig. Sunt mai putin eficiente in mentinerea caldurii in timp si, de asemenea, incalzesc aerul prin convectie. Sunt cele mai ieftine modele pe care le putem gasi in magazine.

Radiator electric ceramic

Sunt compuse dintr-un element ceramic pentru a acumula caldura. Emitoarele termice ceramice sunt cele care mai tarziu ating temperatura maxima, dar, datorita inertiei lor termice ridicate, sunt cele care pastreaza caldura mai mult timp. Sunt recomandate pentru orice tip de instalare si pentru o utilizare continua de peste 8 ore.

Bine de stiut

Un lucru important pe care sa il verificati inainte de achizitie este daca radiatorul ales dispune de functie de protectie la supraincalzire (oprire automata la aparitia unei probleme).

In general radiatoarele care contin si ventilator au o functionare silentioasa. Merita insa avut in vedere si acest aspect si verificat dacnivelul de zgomot este sub 50dB(A). Daca insa il puteti si proba este si mai bine. In functie de persoana, nivelul de toleranta la zgomot poate varia.

Verificati de asemenea ca radiatorul are un termostat care sa permita controlul temperaturii si un comutator pentru a selecta modul de functionare dorit.

Am nevoie de un electrician pentru montaj?

Desigur. Cel mai bine este sa apelati la un electrician autorizat ANRE. Acesta poate verifica si adapta traseele electrice necesare pentru alimentarea caloriferelor. Asta in caz caz nu doriti sa va impiedicati de cabluri prin casa sau sa sara sigurantele 🙂