Testarea izolatiei
Un alt motiv pentru care trebuie sa se faca testul rezistentei de izolatie este de proteja si prelungi durata de viata a instalatiei sau a echipamentelor electrice. De-a lungul timpului, instalatiile si echipamentele electrice de care dispui in locuinta ta, sunt supuse unor factori de mediu daunatori cum ar fi: praful, grasimea, temperatura, vibratiile, etc. Toate aceste conditii pot duce la o insuficienta izolare, de unde poate rezulta o pierdere a acestei rezistente de izolatie. Aceasta duce, de cele mai multe ori, la situatii dintre cele mai periculoase, atat pentru tine cat si pentru imobilul in care locuiesti.
O rezistenta de izolatie scazuta in instalatia electrica inseamna o doza de pericol. Dar va duce si la o scurgere de curent ce, prin urmare, va determina o pierdere considerabila de energie, crescand astfel costurile de functionare. Ceea ce nu cred ca este in regula pentru tine!
Testele periodice pot furniza informatii valoroase despre starea izolatiei si te va ajuta sa prezici posibilul defect al instalatiei sau echipamentului. Corectarea va duce nu doar la o functionare a instalatiei mult mai buna, ci chiar poate prelungi durata ei de viata.
Exista cativa factori care duc la scaderea rezistentei de izolatie:
- Imbatranirea naturala a izolatiei
- Imbatranirea fortata sau accidentala a izolatiei datorata supunerii unor temperaturi foarte ridicate de functionare
- Umiditatea aerului, care prin condensare slabeste rezistenta izolatiei, favorizand fenomenul de conturnare
- Depunerile de praf
- Factori mecanici
Metode de testare:
- Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi
- Masurarea rezistentei de izolatie intre conductorii activi si pamant.
Trebuie sa realizezi tot acest test cu echipamentele deconectate, dar si cu intrerupatorul de alimentare deconectat de la reteaua de alimentare.
Inainte sa incepi aceasta operatiune de masurare a rezistentei de izolatie, trebuie mai intai sa examinezi cu atentie instalatia, pentru ca cele mai bune rezultate le obtii atunci cand:
- Instalatia sau echipamentul este scos din functiune si deconectat de la celelalte circuite
- Temperatura cablului sau echipamentului este mai mare decat temperatura mediului ambiental si nu este umed
- Suprafata cablului nu este acoperita de pulberi sau alte corpuri straine care pot deveni conductoare in anumite conditii
- Tensiunea aplicata nu este mult mai mare decat tensiunea obisnuita de lucru. Supratensiunea poate provoca daune si poate distruge izolatia
- Sistemul supus testarii a fost complet descarcat la pamant. Timpul necesar pentru descarcare trebuie sa fie de cel putin 5 ori timpul necesar pentru efectuarea testarii rezistentei de izolatie.
- Efectul produs de temperatura este luat in considerare. Adica cu cat temperatura este mai ridicata, cu atat rezistenta de izolatie inregistrata este mai mica.
E recomandat sa faci testele la o temperatura standard de 20 de grade C. Astfel, pentru fiecare 10 grade C, peste temperatura standard de 20 grade C, rezistenta de izolatie se reduce la jumatate.