Ce este tabloul electric?
Tabloul electric, numit popular tablou cu sigurante are cel mai important rol dintr-o instalatie electrica.
Tabloul electric protejeaza prin intermediul intreruptoarelor automate (cunoscute si sub denumirea de sigurante automate) circuitele electrice interioare.
Exista mai multe tipuri de intrerupatoare automate (sigurante automate) ce se pot monta intr-un tablou electric: intreruptoare automate monopolare, intrerupatoare automate bipolare, intrerupatoare automate tripolare, intrerupatoare automate diferentiale, intreupatoare automate cu declansator de tensiune minima si altele. De asemenea, intr-un tablou electric, se pot monta sonerii, intreruptoare de scara, intreruptoare cu temporizare, contoare si alte module.
Sigurantele electrice fuzibile raman in continuare folosite datorita fiabilitatii lor. Daca un intreruptor automat (siguranta automata) are o fiabilitate ridicata, acesta nu se poate compara cu o siguranta electrica fuzibila, care are o fiabilitate de 100%. In schimb, un intreruptor automat are avantajul ca in cazul unui scurt circuit nu este necesara inlocuirea niciunei componente. La siguranta electrica fuzibila, in cazul unui scurt circuit, trebuie inlocuit consumabilul acesteia (patron de siguranta electrica fuzibila).
Orice lucrare la instalatiile electrice trebuie executata de un electrician autorizat sau sub coordonarea unui profesionist care sa garanteze calitatea executiei sau a interventiei necesare.Un circuit electric este constituit din conductori (fire sau cabluri)si aparataje (prize, disjunctoare…) care sunt protejate de aceeasi siguranta sau acelasi intrerupator. O instalatie cuprinde atatea circuite cate aparate de protectie cuprinde tabloul electric, indiferent ca este vorbe de disjunctoare sau de sigurante cu cartus fuzibile
Reguli ce trebuiesc respectate
Fiecare circuit electric trebuie sa cuprinda un conductor de impamantare de aceeasi sectiune cu conductorii de faza si nul.
Un circuit de iluminat nu trebuie sa aiba mai mult de 8 puncte de utilizare
Un circuit de prize poate cuprinde pana la: cel mult 8 prize daca este cablat la 2,5 mm si protejat printr-un disjunctor de 20A sau un port-fuzibil de 16A; pana la cel mult 5 prize daca este cablat la 1,5mm si protejat de un disjunctor de 16A
Circuitele specializate pentru masini de gatit sau plite electrice si masini de spalat rufe trebuie protejate cu un intrerupator diferential de tip A
Diferentialele pentru celelalte circuite specializate (masina de spalat vase, cuptor electric sau congelator, uscator de rufe sau boiler pot fi de tip A sau de tip AC)
In general, se prevede un circuit de iluminare si un circuit de prize pentru fiecare camera.Un circuit de incalzire poate alimenta mai multe aparate, fara a depasi 5 aparate, cu o putere totala de 4600W.
Un tablou de repartitie este compus din:
- Dispozitivul sau dispozitivele diferentiale de mare sensibilitate (30 mA)
- O bara de pontaj de faza (un pieptene izolat)
- O bara de pontaj de neutru (un pieptene izolat)
- Intrerupatoare divisionare sau sigurante de circuit cu cartus faza+neutru
- O bara de impamantare
- Un tablou electric de asemenea poate primi si alte aparate
- Un diferential de sensibilitate medie (de exemplu 300 mA)
- Un intrerupator general
- Un releu pentru functionarea boilerului cu acumulatori in orele de relash
- Un transformator de sonerie
- Un programator de incalzire, un optimizor de consum.
Este recomandat:
- Sa nu se foloseasca in interiorul tabloului decat componente cu borne protejate
- Alimentarea se efectueaza pe sus cu borne de alimentare si barete izolate
- Firele de faza si nulul fiecarui circuit pleaca de la disjunctorul sau de protectie.
- Odata ce ati instalat tabloul, fiecare circuit este reperat si marcat pentru a facilita operatiunile ulterioare.