instalatie_electrica

Sfaturi practice pentru realizarea instalatiei electrice

Sfaturi practice pentru realizarea instalatiei electrice este un proiect complex, care daca nu este efectuat corect poate pune in pericol siguranta locuintei sau poate avaria aparatele si dispozitivele electrice.

Instalatia electrica trebuie realizata doar cu ajutorul unor profesionisti autorizati si trebuie astfel conceputa incat sa functioneze eficient o perioada indelungata, de aproximativ 40-50 de ani, de aceea, este esential sa fie corect dimensionata pentru a face fata cerintelor de consum din locuinta.

Pornind de la dimensiunea locuintei si necesitatile de alimentare cu energie electrica a acesteia, este planificat numarul de consumatori, necesarul de surse de alimentare, locul si puterea prizelor si a intrerupatoarelor, numarul si locul corpurilor de iluminat fixe. 

Fie ca este vorba de o locuinta nou construita sau renovarea uneia existente, este important de stiut ca proiectarea, executarea, montarea, verificarea si repararea unei instalatii electrice se realizeaza doar de catre electricieni autorizati.

Realizarea unei instalatii electrice se efectueaza in conformitate cu normativele in vigoare si dupa reguli bine stabilite. Iata cateva sfaturi practice in acest sens:

Indentifica numarul consumatorilor si definineste circuitele electrice

Numarul si tipul consumatorilor trebuie sa fie corect definiti pentru a stabili cu exactitate circuitele electrice si a sti care este tabloul electric potrivit. Marii consumatori precum masina de spalat, aerul conditionat, cuptorul electric au nevoie de prize individuale si de circute separate, pe cand micii consumatori pot functiona pe acelasi circuit. 

Cunoscand dispunerea principalilor consumatori din locuinta, traseele instalatiei electrice vor fi configurate si adaptate corect pentru a fi alimentate in siguranta.

Vor fi circuite electrice pentru prize, pentru iluminat, dar si circuite electrice special realizate pentru consumatori mari (cuptoare electrice, masini de spalat vase, boilere sau instant-uri pentru apa calda, etc.).

Atentie! Conectarea marilor consumatori la circuitul gresit va produce o supraincalzire, eventuale scurtcircuite sau defectiuni ale aparatelor electrocasnice.

Contacteaza intotdeauna un electrician autorizat pentru realizarea instalatiei electrice!

Stabileste numarul necesar de prize 

Numarul de prize este strans legat de numarul de circuite care vor pleca din tabloul electric.  Pe un circuit pot fi montate mai multe prize, insa niciodata mai mult de opt. De preferat este ca numarul acestora sa fie cat mai mic, astfel incat, atunci cand se produce o avarie sa fie afectati cat mai putini utilizatori. 

O priza definita in minus, sau amplasata nepotrivit, va duce la incarcarea suplimentara a unui circuit atunci cand vei folosi prelungitoare cu prize multiple.

Prin urmare, numarul necesar de prize si locul unde vor fi montate trebuie atent identificate.

Atentie! Nu se conecteaza niciodata pe acelasi circuit prize si corpuri de iluminat, fiecare avand circuite separate. Insa, in anumite incaperi puteti monta pe aceeasi rama atat prize obisnuite, cat si prize telefonice, de internet sau de cablu TV.

Evalueaza necesarul de intrerupatoare

Ca si in cazul prizelor, si in cel al intrerupatoarelor numarul necesar trebuie prevazut cu mare atentie de la inceput. Trebuie avute in vedere toate instalatiile implicate, inclusiv, cele pentru camere de supravegheat, detectoare de miscare sau de gaze, termostat, temporizator etc. Daca sunt incaperi cu mai multe puncte de acces, trebuie prevazute intrerupatoare pentru fiecare intrare.

Atentie! Stabilirea corectă a numărului de prize și întrerupătoare este strâns legată de prevederea numărul de circuite care vor pleca din tabloul electric.

Amplaseaza instalatia electrica intr-un mediu uscat

Pentru a functiona in siguranta, instalatia electrica trebuie amplasata intr-un mediu uscat. Daca acest lucru nu este posibil, un specialist va sti sa asigure legaturile de impamantare si sa utilizeze materiale specifice unui mediu umed.

Atentie! Amplasarea instalatiei electrice intr-un mediu umed prezinta un risc ridicat de scurtcircuit. Pentru lucrari sigure, apelati intotdeauna la un electrician autorizat!

Alege conductorii potriviti 

Dupa identificarea valorii maxim posibile a consumului pe un circuit, se vor monta conductori electrici care vor suporta incarcarea la care sunt supusi. Pentru iluminat este suficient sa se opteze pentru conductori electrici de 1,5mmp, iar pentru circuitele de prize cele de 2,5mmp, insa daca exista aparate electrice cu un consum mai mare, precum este centrala electrica, plita electrica, cuptorul electric, etc, in general marimea sectiunii conductorilor creste.

Pentru instalatia electrica a locuintelor, este recomandat sa se opteze pentru conductori electrici de cupru avand in vedere ca acesta este un foarte bun conducator de electricitate si rezista mult mai bine in timp.

Atentie! O instalatie electrica de calitate depinde, in mare masura, de priceperea electricianului, dar si de calitatea componentelor acestei instalatii.

Monteaza dispozitive de protectie

Pentru reducerea riscurilor pe care le implica electricitatea, in panoul electric se pot monta dispozitive de protectie a echipamentelor electrice si electronice impotriva trasnetelor sau descarcatoare si dispozitive pentru protejarea persoanelor impotriva electrocutarii.

Atentie! Pentru siguranta familiei si a locuintei, efectueaza interventiile electrice se efectueaza doar de catre personal autorizat.