
Probleme frecvente ale instalatiilor electrice
O instalatie electrica veche poate crea diverse probleme, de la o lipsa de tensiune pana la lumini slabe sau care palpaie, defectiuni ale intrerupatorului de lumina sau, in cel mai nefericit caz, un incendiu.
Evitarea unor probleme ale instalatiilor electrice este simpla daca se acorda atentie aspectelor minore, daca sunt efectuate revizii periodice si daca apelati la electricieni autorizati.
In general problemele intalnite la o instalatie electica sunt cauzate de defecte de izolatie, defecte la legaturi sau defecte ale aparatajului electric.
Defectele de izolatie pot fi la nivelul izolatiei conductoarelor, izolatia legaturilor dintre conductoare in interiorul dozelor de legatura, defecte ale izolatiei aparatajului electric datorate viciilor de fabricatie sau aparute in urma unor socuri mecanice.
Defectele la nivelul legaturilor conductoarelor electrice sunt defecte intalnite in interiorul dozelor de legatura, la bornele de legatura ale aparatajului ultraterminal (prize, intrerupatoare, corpuri de iluminat, etc.) legaturile la nivelul aparatajului de protectie unde trebuie acordata o atentie deosebita legaturilor care trebuiesc realizate foarte strans si sa fie ferme.
Defecte ale aparatajului electric sunt defecte care apar la aparatele terminale (intrerupatoare, prize, comutatoare, corpuri de iluminat, etc.) sau apar la aparatajul de protectie in interiorul tablourilor electrice.
Interventiile asupra unei instalatii electrice sunt de competenta exclusiv a personalului calificat. Actiunile persoanelor neavizate pot produce stricaciuni majore in cadrul instalatiilor si pot pune in primejdie integritatea locuintei sau a persoanelor care locuiesc in ea.
Este indicat sa contactati de urgenta un electrician autorizat daca sesizati aparitia unor probleme de natura electrica precum:
- priza arsa sau care bazaie – poate fi de la o instalare incorecta sau poate ascunde o problema mult mai complexa. Inlocuirea acesteia este o prioritate si trebuie sa contactati imediat personal specializat pentru inspectarea instalatiei si schimbarea acesteia. Nu utilizati priza daca aceasta pare sa isi fi schimbat culoarea, prezinta urme de plastic topit sau emite un sunet asemanator unui bazait.
- senzatie de furnicaturi la atingerea dispozitivelor electrice – daca atunci cand conectati un dispozitiv electric simtiti o senzatie de furnicaturi este un alt semn ca exista probleme la instalatia electrica. Problema trebuie investigata cu un specialist si nu ignorata pentru a evita alte consecinte mai grave mai tarziu.
- becuri care palpaie – poate fi doar o defectiune a acestuia sau nu este montat corect, insa daca sunt mai multe care incep sa clipeasca simultan, aceastea pot semnala un arc electric. Acesta odata format genereaza o temperatura ridicata si reprezinta un pericol serios de incendiu. Majoritatea sistemelor electrice din cladirile mai vechi nu sunt gandite pentru multitudinea de echipamente utilizate in ziua de azi. De aceea, o actualizare a sistemului electric poate ajuta la rezolvarea acestei probleme.
- intrerupatoare care se incalzesc – daca intrerupatorul de lumina este conectat incorect sau uzat, acesta se va incalzi sau o scanteie mica asupra contactelor electrice va fi emisa de fiecare data cand porniti si opriti lumina. Conductoarele intrerupte, care inca se mai ating usor, vor permite functionarea intrerupatorului de lumina, insa electricitatea va fi fortata si se va genera caldura, prezentand deasemenea risc de incendiu.
- sigurante care sar adesea – prima optiune este verificarea tabloului electric si alinierea intrerupatoarelor, insa acest lucru nu rezolva intotdeauna problema. Daca exista un miros de ars venind din cofret, atunci liniile sunt supraincarcate si nu trebuie sub nici o forma sa remediati singuri.
- pierderi intermitente de putere – au drept cauza cablurile electrice slabe. Solutia este verificarea cablului electric de la unitate si pana la priza, identificarea si indepartata portiuni defecte.
- caderi de tensiune – sunt cauzate de scaderea brusca a puterii venite de la furnizorul de energie electrica. In acest caz, solutia este achizitionarea unei surse de curent neintreruptibila (UPS) care asigura o functionare continua si neintrerupta si orice fluctuatii de tensiune sunt corectate cu ajutorul unui acumulator intern.
- cablurile redundante – aceasta situatie este intalnita ocolo exista fire neutilizate sau fire conectate la retea ce nu sunt izolate in mod corespunzator. Toate aceste cabluri trebuie inspectate si verificate, trebuie verificata conexiunea lor pentru evitarea unor situatii neplacute in timp.
- circuite supraincarcate – problema apare acolo unde mai multe aparate sunt alimentate electric in acelasi timp, cererea depaseste capacitatea de furnizare si provoaca scurtcircuite. In acest caz trebuie sa apelati la un electrician care va determina consumul de electricitate pe fiecare circuit si va corecta instalatia astfel incat sarcina fiecarui circuit sa fie echilibrata.
Incendiile cauzate de defectiuni ale instalatiei electrice si ranile generate de acestea pot fi prevenite prin verificarile periodice realizate de catre electricieni autorizati.