Priza de pamant
O priza de pamant (impamantare) este formata din elemente metalice ce au rolul de a disipa sarcinile electrice rezultate din descarcarea loviturii de trasnet fara a provoca supratensiuni periculoase de pas.
Prizele de pamant sunt:
- singulare, formate dintr-un singur electrod ce poate fi vertical sau orizontal,
- multiple, cand sunt formate din mai multi electrozi orizontali sau verticali si orizontali;
- orizontale, cand electrozii sunt amplasati in plan orizontal in apropierea solului. Prizele provizorii se amplaseaza la 0,5 m de suprafata solului, iar cele definitive sub adancimea de inghet a zonei conform STAS 6054, dar nu la mai putin de 0,5 m;
- verticale, cand electrozii principali de dispersie sunt electrozi verticali (legati intre ei cu electrozi orizontali).
In functie de adancimea la care se monteaza acestea pot fi:
- de adancime cand partea superioara a electrozilor verticali se afla la cota de inghet a zonei, dar nu mai putin de 0,5 m fata de suprafata terenului;
- de mare adancime cand partea superioara a electrozilor verticali se afla la mai mult de 5 m fata de suprafata terenului, care, de regula, este un teren stancos. In astfel de situatii electrozii se monteaza prin forare, pana se atinge o portiune de teren cu rezistivitate mica;
- naturale: atunci cand electrozii sunt naturali, din elemente metalice, in contact cu pamantul, ale constructiei sau instalatiilor acesteia, sau alte structuri metalice subterane care se afla la cel mult 10 m de constructie si pot fi utilizate pentru trecerea curentului electric rezultat din lovitura de trasnet, fara a-si pierde functionalitatea;
- artificiale: atunci cand electrozii sunt special destinati trecerii curentului electric spre sol.
In general, se recomanda prevederea de prize naturale. Acestea trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa asigure continuitatea electrica pe toata lungimea prizei. De regula, este utilizata armatura fundatiei cladirii care se sudeaza pe tot perimetrul;
- rezistenta de dispersie sa fie mai mica de 5?
- sa se prevada posibilitati de acces pentru elementele de racord la conductoarele de coborare ale instalatiei de paratrasnet sau la conductoarele pentru egalizarea potentialelor. Acestea (capete de armaturi, mustati) se marcheaza vizibil cu vopsea rosie.
Atunci cand nu sunt conditii pentru a realiza o priza naturala sau aceasta are rezistenta de dispersie mai mare de 5A i se prevede o priza de pamant artificiala. Daca priza artificiala este proprie instalatiei de paratrasnet rezistenta de dispersie trebuie sa fie mai mica de 10A. Daca priza de pamant este comuna instalatiilor de paratrasnet si instalatiilor pentru protectia omului impotriva tensiunilor accidentale de atingere, rezistenta de dispersie trebuie sa fie sub 1?
Dimensiunile minime admise pentru electrozii prizei si racordurile la conductoarele de coborare (respectiv de egalizare a potentialelor) sunt:
- pentru otel zincat:
- rotund 10 mm;
- banda 30 x 3,5 mm;
- bara tubulara: diametrul exterior 27 mm si grosime 3,5 mm;
- pentru otel nezincat sectiunile sunt duble fata de OL-Zn;
- pentru otel inoxidabil:
- rotund 10 mm;
- banda 30 x 2 mm;
- cupru electrolitic:
- rotund 8 mm;
- banda 30 x 20 mm;
- bara tubulara: diametrul exterior 25 mm;
- grilaje din fire cu sectiunea de 10 mm2;
- otel cuprat:
- bare cu diametrul exterior de 15 mm;
- armaturi din otel beton:
- sectiunea minima 80 mm2.
Cand cladirea are o priza de pamant naturala (de fundatie) si una artificiala, cele doua prize se leaga intre ele.
Cand instalatia de paratrasnet are mai multe conductoare de coborare este prevazuta atat cu priza naturala (de fundatie) si priza artificiala, acestea se leaga intre ele cel putin in doua puncte. Priza de pamant artificiala poate fi executata pe contur poligonal inchis, de regula, in jurul constructiei sau pe contur deschis.
Electrozii verticali se executa, de regula, din teava de OL-Zn 2″ sau 2 1/2″ cu lungimi de 3 m. Electrozii orizontali, de legatura intre cei verticali, se executa de regula, din banda de OL-Zn 40 x 4 mm.
Electrozii prizei de pamant naturale se monteaza la distanta de cei putin 1 m de fundatia constructiei. De asemenea, acestia nu se vor afla sub locurile de acces in constructie, cu aglomerari de persoane (cladiri inalte si foarte inalte) sau zone cu circulatie pietonala intensa. Cand aceasta conditie nu poate fi respectata se prevad acoperiri izolante deasupra elementelor prizei (de exemplu: cauciuc, material plastic, lemn impregnat hidrofug etc.).
Elementele componente ale prizei de pamant trebuie sa se gaseasca la distante minime, indicate in tabel, fata de elementele metalice ale instalatiilor pozate in pamant (electrice, de apa, de gaze, de comunicatii etc.) atunci cand acestea din urma nu se afla conectate la legatura echipotentiala principala a constructiei.
Cand aceste distante nu se pot respecta, acestea se izoleaza fata de elementele prizei de pamant pe toata portiunea de apropiere neregulamentara, cu tuburi din materiale electroizolante corespunzatoare tensiunii de 1000 V.