Pericole ale instalatiilor electrice

Pericole ale instalatiilor electrice

Instalatiile electrice de calitate, realizate de electricieni autorizati sunt vitale pentru exploatarea in siguranta a energiei electrice. Cablurile uzate, dispozitivele de slaba calitate, lucrarile electrice efectuate de personal neautorizat prezinta riscuri extrem de ridicate si iti pot pune viata in pericol.

Iata care sunt cateva dintre cele mai periculoase surse de accidente electrice care se pot intampla acasa:

1. Cabluri proaste sau cabluri electrice defecte

Cablarea de buna calitate care respecta standardele de siguranta este foarte importanta pentru siguranta. Cablarea defecta poate creste sansele de incendii, supratensiuni si alte consecinte grave. Din acest motiv, este intotdeauna cel mai bine sa eviti interventiile neautorizate si sa chemi electricieni profesionisti.

Datorita dependentei noastre actuale de electricitate, exista potentiale pericole de siguranta electrica in fiecare casa sau birou. Din fericire, aceste pericole pot fi eliminate sau reduse luand masuri pentru a elimina cablurile electrice deteriorate din jurul casei.

Firele electrice deteriorate, uzate sau corodate pot creste sansele de accidente electrice. Solicitati unui electrician calificat sa va verifice cablajul in mod regulat pentru a va asigura ca cablajul este sigur. Daca se gasesc fire vechi, inlocuiti-le.

2. Prize aproape de apa

Priza electrica din bai, bucatarii si alte zone cu apa trebuie instalata la o distanta sigura de sursa de apa. Apa conduce electricitatea asa ca mentinerea prizelor la distanta de apa reduce sansa unui soc electric.

3. Becuri

Nu consideram adesea becurile ca fiind potentiale pericole electrice si, prin ele insele, nu sunt inerent periculoase. Potentialul unui incendiu electric apare atunci cand becurile sunt aproape de materiale inflamabile. Acestea pot include paturi, draperii, materiale plastice sau alte articole, cum ar fi tapiteria.

4. Cabluri si fire electrice acoperite

Acoperirea grea a firelor poate face ca cablurile sa se supraincalzeasca. Desi este oarecum rar, cablurile si firele acoperite pot duce ocazional la incendii electrice din cauza supraincalzirii. Acest lucru se datoreaza faptului ca firele si cablurile electrice radiaza caldura. Daca aveti dubii, pastrati cablurile si firele departe de obiecte si pastrati-le neacoperite.

5. Turnarea apei pe focurile electrice

O eroare obisnuita este turnarea apei pe un foc electric. Daca se produce un incendiu electric, evitati turnarea apei pe flacari, deoarece apa va tinde sa alimenteze focul. Pastrati un stingator la indemana.

6. Copii mici curiosi

Copiii mici tind sa fie extrem de curiosi si dornici sa exploreze lumea. Desi este intotdeauna cel mai bine sa fii cu ochii pe copiii de aceasta varsta tot timpul, parintii si adultii care asteapta copii la casa lor pot lua masuri suplimentare pentru a proteja copiii mici. Fiecare priza electrica la indemana lor trebuie protejata cu dispozitive de inchidere din plastic (se gasesc la Ikea). Acestea se potrivesc drept peste priza, impiedicand obiectele ascutite si degetele sa intre in priza. Priza neprotejata poate duce la vatamari grave sau la moarte.

7. Mainile umede

Aparatele electrice nu trebuie manipulate niciodata cu mainile umede, deoarece acest lucru creste sansa unui soc electric. Prea multi dintre noi avem tendinta de a ajunge la uscatorul de par cu mainile ude din dus. Pastrati aparatele la o distanta sigura de chiuvete, cazi, dusuri si robinete.

8. Cabluri prelungitoare

Cablurile prelungitoare trebuie sa fie fixate cu atentie la loc, atunci cand este posibil, pentru a reduce sansele de declansare sau alte accidente. Folositi dispozitive de inchidere din plastic pentru prize nefolosite pentru o siguranta suplimentara. Daca banuiti o problema de cablare, nu incercati sa o remediati singur. Contactati un electrician autorizat. Solicitati unui electrician autorizat sa va verifice cablurile electrice de acasa pentru a reduce riscurile de electrocutatii si incendii.