Montare tablou electric

Instalarea tabloului electric trebuie facuta cu mare atentie. Instalarea se supune urmatoarelor reguli:

  • Tabloul trebuie montat in interiorul casei, este interzisa montarea lui in anumite locuri: in baie, in dulapuri in perete, in garderobe, deasupra sau dedesuptul unui punct de apa (chiuveta, lavoar…), deasupra unui aparat de gatit, deasupra unui aparat de incalzit, la exterior. Nu se recomanda instalarea pe scari si in toaleta. Se poate instala intr-un dulap daca acesta este corect aerisit si cu acces liber.
  • Fiecare circuit trebuie sa fie reperat pe baza unor indicatii adecvate asezate pe dispozitivul de protectie corespunzator.
  • In general, blocul de comanda si distributie prefabricat nu se livreaza cu disjunctorul de bransament.
  • Legatura dintre disjunctor si tablou trebuie facuta prin conductori de cupru rigizi avand sectiunea de 16 mm (sau 10 mm din conductor subtire).
  • Nu se impune un sens special de utilizare a dispozitivelor de protectie (cu exceptia disjunctorului de bransament). Totusi, de obicei ele se alimenteaza pe sus.
  • In caz contrar, este necesar sa lipiti in interiorul tabloului o eticheta pentru a semnala legaturile sub tensiune dupa deschiderea circuitului in cauza.

Exista doua tipuri de tablouri, unele mai noi cu intrerupatoare automate si altele de tip vechi cu sigurante electrice fuzibile.

Intrerupatoarele automate care se pot monta intr-un tablou electric pot fi: intreruptoare automate monopolare, intrerupatoare automate bipolare, intrerupatoare automate tripolare, intrerupatoare automate diferentiale, intreupatoare automate cu declansator de tensiune minimã si altele.

De asemenea, intr-un tablou electric, se pot monta sonerii, intreruptoare de scara, intreruptoare cu temporizare, contoare si alte module. Echipa electricianautorizat.com.ro Va sta la dispozitia non-stop cu personal autorizat.

Tablourile mai vechi, functioneaza pe baza unor sigurante, care sunt gandite in asa fel incat sa se arda mai repede decat orice alt consumator din casa, in cazul unui scurt-circuit, iar apoi sa fie inlocuite.

Exista persoane care fac improvizatii folosind bucati de sarma sau alti conductori electrici, pentru a nu mai cumpara o siguranta noua, insa aceasta este o idee neinspirata. Acea siguranta are rolul de a proteja aparatura electrica din casa (televizor, frigider, masina de spalat etc.) de variatiile de tensiune care pot aparea. Este mult mai avantajos sa se arda o siguranta ieftina care poate fi usor inlocuita, decat un frigider sau un televizor.

In cazul tablourilor electrice mai noi nici macar nu trebuie schimbata siguranta, fiind suficienta apasarea unui buton pentru a remedia pana de curent provocata de un scurt-circuit Foarte important. Un tablou electric vechi, care face scantei cand se umbla la el, reprezinta un pericol pentru toate persoanele din imobil. Operatia de schimbare a tabloului nu este foarte dificila, dar se recomanda sa fie facuta de un electrician autorizat, deoarece lucrul cu curentul electric, Este periculos .