Montarea panoului de sigurante

Tabloul de sigurante are rolul de a constitui un loc de plecare pentru circuitele de lumina si prize. El protejeaza receptoarele din locuinta de variatiile de tensiune ale curentului electric si serveste la scoaterea de sub tensiune a circuitului pentru efectuarea reparatiilor.

In primul rand trebuie sa stii ca tabloul se monteaza in interiorul casei. Este interzisa montarea lui in anumite locuri precum baia, in dulapuri, in garderobe, deasupra sau dedesuptul chiuvetei, deasupra unui aparat de gatit sau a unui aparat de incalzit, la exterior. In niciun caz, nu este recomandata nici instalarea pe scari sau in toaleta. Inainte de toate, trebuie sa alegi tabloul electric propriu-zis. De regula, in locuinte se monteaza tablouri din material plastic (ABS). Acestea sunt prevazute cu usita frontala transparenta sau fumurie, ingropate sau aparente in functie de locul de amplasare al acestuia. Pasul imediat urmator este sa alegi si sa montezi sigurantele automate.

Sigurantele sunt prevazute cu o borna de intrare si una de iesire, care protejeaza doar o faza a circuitului si ocupa spatiul unui post in tablou. Aceste sigurante le poti alege din motive de economie sau de simplificare a instalatiei, sau doresti sa protejezi doar conductorul de faza din circuitul electric. Daca alegi variant asta, atunci toate conductoarele de nul ale instalatiei trebuie legate impreuna in tablou. Este, totusi, o metoda nerecomandata, este nu este interzisa de normative.

In functie de numarul de circuite cat si de dimensiunea sigurantelor se realizeaza alegerea marimii tabloul electric. Ca sa poti prinde carcasa posterioara, cat sa si introduci conductorii in tabloul electric, este necesara decuparea carcasei in functie de pozitia acestora. Tine cont si de atasarea sigurantelor. Urmatorul pas este introducerea in carcasa a noilor circuite cat si fixarea tuburilor folosind ipsos. Din cate ai observat in vechiile instalatii, chiar daca se folosesc conductori de cupru, culoarea lor este una comuna. Lucru care te poate impiedica sa determini conductorii de faza si de nul. Ca sa iti usurezi munca, notarea conductoarelor se face (in functie si de electrician ) cu banda izolier de diferite culori.

Dupa operatia precedenta se realizeaza puntile intre sigurante . Aceasta operatie se poate realiza si fara montarea sigurantelor in carcasa. Modul de legatura al sigurantelor se face de la siguranta cu valoarea cea mai mare la siguranta cu valoarea cea mai mica. Legaturile in siguranta se realizeaza cu mare grija, iar suruburile bornelor se vor verifica de cel putin 3 ori din punct de vedere al strangerii acestora. Doar in acest fel vei fi sigur de un contact foarte bun intre borne si respectivii conductori. Mai ramane de marcat sigurantele , fiecare in functie de circuitul ce il deserveste cu energie. Iti readuc la cunostinta faptul ca aceasta operatie se face doar de catre un electrician autorizat. Masura este necesara, nu doar estetica si functionala, dar iti asigura protectia. In cazul unui scurtcircuit doar ridici clapeta, iar in caz de electrocutare vei fi protejat.