Montarea intrerupatorului

Intreruptoarele sunt clasificate in mai multe tipuri. Asadar, le avem pe cele de tip cumpana care presupun apasarea pe marginile butonului de pornire sau oprire. De tip basculant care presupun adaptarea la o maneta sau de tip rotativ care pornesc prin rotatie.

De asemenea, in functie si de modul in care vrei sa le montezi, intrerupatoarele pot fi la vedere, ingropate sau chiar montate pe contorul electric.

In ultimul timp se practica tot mai mult montarea de intrerupatoare inteligente. Ele au rolul de a aprinde sau stinge lumina treptat. Intrerupatoarele cu led ofera posibilitate sa fie detectate de la distanta si sunt vizibile pe intuneric. Cele mai inovatoare dintre ele sunt cele cu detectie de miscare care aprind lumina electrica in cazul in care o persoana trece prin raza lor de actiune.

Elementele componente principale ale intreruptoarelor si comutatoarelor de instalatii sunt:

  • soclul – realizat prin presare din materiale plastice termoreactive;
  • capacul si butonul de actionare;
  • contactele de intrerupere – din tabla de tombac sau alama tare, stantata si ambutisata (la cele rotative) sau din nituri de argint (la cele cumpana);
  • bornele de racord la circuitul exterior – din profile de alama;
  • elementele de fixare, mecanica in doza de aparat (pentru montajul ingropat);
  • mecanismul de sacadare – pentru realizarea intreruperii bruste a circulatiei curentului;
  • suruburile de fixare si suruburile de contact.

 

Ca sa montezi un intrerupator, ca si in cazul prizelor, ai nevoie de o mana de instrumente necesare. Pe langa intrerupatorul nou ai nevoie si de o surubelnita, un creion de tensiune sau un multimetru. Luat pas cu pas, intai aprinzi becul din intrerupator si scoti sigurantele din tablou, pe rand, pana se stinge becul. Dai jos butoanele si aripile intrerupatorului, daca se pot da jos sau daca are. Si aripile si butoanele ar trebui sa iasa daca tragi de ele. Nu e recomandat sa folosesti surubelnita pentru butoane pentru ca exista riscul sa rupi piciorusele cu care se prind. Urmatorul lucru pe care trebuie sa-l faci e sa tragi intrerupatorul afara din perete, cat il lasa firele, si sa desfaci suruburile care tin acele fire. O sa le gasesti in partea de sus si in partea de jos a intrerupatorului. De obicei, firul din partea de jos este comun, iar firele din partea de sus pleaca catre lustra. Acum ar cam fi momentul cand montezi intrerupatorul nou. Bagi firele pana la izolatie in intrerupator si le strangi suruburile care le fixeaza. Dupa, cel mai bine ar fi sa montezi siguranta la loc si sa verifici daca functioneaza. Nu uita sa scoti siguranta dupa ce implicit ai verificat tot ce era de verificat. Impingi carcasa in perete, ca sa finalizezi toata operatiunea, strangi si suruburile care fixeaza intrerupatorul de perete. Se monteaza si fata, butoanele si aripile si cam asta ar fi tot. De retinut ca, intrerupatoarele,comutatoarele si butoanele se monteaza undeva la o inaltimea ce variaza intre 0,6 si 1,5 m, masurata de la axul aparatului pana la nivelul pardoselii.

Comutatoarele se folosesc atunci cand se urmareste sa se aprinda o parte sau toate lampile unei lustre. In cazul comutatoarelor, sunt necesare insa, pe langa conductorul de faza si cel de nul, inca unul sau doua conductoare suplimentare de nul, dupa tipul comutatorului folosit, ca de exemplu comutator serie, de scara sau comutator cruce.