Tablou electric

Montaj tablou electric

Montajul unui tablou electric trebuie efectuat doar de catre persoane calificate atestate ANRE, electricieni cu experienta care cunosc normele de protectie si siguranta in lucrul cu tensiuni medii si mari. Instalarea unui tablou electric de catre persoane neautorizate si fara experienta poate cauza scurtcircuitul intalatiei sau chiar risc de electrocutare.

Un tablou electric poate fi cu intrerupatoare automate sau cu sigurante electrice fuzibile. Sigurantele automate care se pot monta, pot fi: intrerupatoare automate monopolare,  bipolare, tripolare, intrerupatoare automate diferentiale sau cu declansator de tensiune minima. Montajul acestora se realizeaza pe sina, au o fiabilitate ridicata si ofera protectie in cazul unui scurt circuit sau a unui consum mai mare. Intr-un tablou electric se pot monta sonerii, intreruptoare de scara, intreruptoare cu temporizare, contoare si alte module.

In situatia unui eveniment neprevazut, intreaga instalatie electrica este deconectata, urmand ca dupa remedierea problemei, siguranta sa fie repornita. Un tablou electric cu intrerupatoare automate confera siguranta si confort in exploatare dar si costuri scazute deoarece nu mai este necesara inlocuirea lor in situatia unei declansari.

Siguratele fuzibile sunt prevazute in interior cu o banda metalica ce are o rezistenta redusa si scopul acesteia este de a se arde in caz de scurtcircuit, avand practic o singura utilizare. In cazul deteriorarii, sigurantele fuzibile se inlocuiesc si nu se repara cu lita sau alt gen de fire pentru evitarea riscului de electrocutare sau incendiu.

Instalarea unui tablou electric de catre un profesionist va oferi protectie maxima si siguranta pentru cei care vor locui in acel imobil. In cazul in care dimensionarea intrerupatoarelor automate nu este facuta corect, riscul de incendiu este ridicat.

Reguli de montaj tablou electric

Tabloul electric protejeaza circuitul electric al unei locuinte prin intermediul sigurantelor sau intrerupatoarelor pe care le contine. In cazul unui scurt-circuit in retea furnizarea energiei electrice se intrerupe automat de la tablou, iar consumatorii din imobil sunt protejati de fluctuatiile de curent electric. Instalarea lui se face cu respectarea urmatoarelor reguli:

  • tabloul trebuie montat in interiorul casei, in incaperi aerisite si cu acces liber, astfel incat inaltimea de la pardoseala finita pina la latura de sus a tabloului sa nu depaseasca 2,20 m. Este interzisa montarea lui in baie, in dulapuri in perete, deasupra sau dedesuptul unui punct de apa, deasupra unui aparat de gatit sau de incalzit sau in incaperi cu temperaturi sub 0°C si peste + 40°C
  • intreruptoarele automate se vor monta in asa fel incat sa intrerupa simultan toate fazele circuitului pe care il deservesc;
  • nu se vor grupa in acelasi panou aparatele de curent alternativ cu cele de curent continuu sau circuite de tensiuni diferite;
  • pentru indentificarea conductoarelor se va respecta codul culorilor si anume: pentru conductoarele de protectie culoarea verde galben, pentru conductorul de nul culoarea alba, gri sau albastru deschis, pentru faze se vor utiliza conductoare marcate prin culori diferite si anume rosu, maro, negru, albastru inchis;
  • nu se vor monta sigurantele pe nulul de lucru, la circuitele bifazate cu trei conductoare si la circuitele trifazate cu patru conductoare si nici pe nulul de protectie.
  • tabloul electric trebuie sa fie prevazut cu un intrerupatoar general pentru intreruperea alimentarii.
  • legatura dintre disjunctor si tablou se efectueaza prin conductori de cupru rigizi avand sectiunea de 16 mm (sau 10 mm din conductor subtire). De regula, blocul de comanda si distributie prefabricat nu se livreaza cu disjunctorul de bransament.
  • fiecare circuit trebuie sa fie reperat pe baza unor indicatii adecvate asezate pe dispozitivul de protectie corespunzator.

Cat costa montajul unui tablou electric

Instalarea unui tablou electric trebuie facuta in conformitate cu normele in vigoare in ceea ce priveste siguranta imobilului si a locatarilor acestuia. 

Un electrician autorizat ANRE va asigura montarea tabloului electric in parametri optimi de functionare si siguranta, la un pret corect si accesibil. Costurile sunt transparente si diferentiate in functie de complexitatea fiecarei lucrari, sunt comunitate inainte de inceperea operatiunii si detaliate punctual pe fiecare etapa. 

Un specialist trateaza fiecare lucrare cu maxima seriozitate, intervine rapid si eficient, oferind garantie pentru activitatea prestata.