Modalitati de incalzire electrica a locuintei

Modalitati de incalzire electrica a locuintei

Anotimpul rece se apropie, deci acesta este un moment potrivit pentru a vorbi despre incalzirea electrica. Fiind o sursa de energie rapida, eficienta si versatila, multi oameni opteaza pentru aceasta. Cand vine vorba de incalzirea electrica, exista multe optiuni, putand alege modalitatea potrivita in functie de nevoile si bugetul fiecaruia. 

In functie de nevoile tale, ai la dispozitie o varietate de sisteme de incalzire a locuintei pe baza de electricitate, astfel incat sa obtii confortul optim pentru tine si familia ta. Inainte de a opta pentru o varianta de incalzire, este bine sa ceri sfatul specialistilor in domeniu pentru a te asigura ca faci alegerea potrivita din punct de vedere al eficientei unui astfel de sistem.

Apeleaza la un electrician calificat pentru instalarea unui sistem de incalzire electrica!

Iata care sunt cateva dintre metodele de incalzire electrica pe care le ai la dispozitie pentru o casa calduroasa:

Convector electric 

Acest tip de incalzitor electric este unul dintre cele mai populare si accesibile optiuni de pe piata. Sunt aparate de incalzire care functioneaza pe baza unui principiu de convectie relativ simplu: preia aerul rece prin partea inferioara, il incalzeste cu ajutorul unei rezistente, si apoi, prin partea superioara, il raspandeste din nou in incapere. Destul de versatile, convectoarele se pot monta atat pe podea cat si pe perete.

Atunci cand optezi pentru incalzirea unei incaperi cu un convector electric, este bine sa cunosti pricipalele criterii de selectie pentru un randament optim: eficienta energetica, dimensiunea potrivita, functiile specifice precum protectie antiinghet, termostat de protectie la supraincalzire, functionare silentioasa, capacitatea de a mentine o temperatura constanta pe toata suprafata etc.

Chiar daca vizual arata foarte bine, din punct de vedere al costurilor, acest sistem de incalzire nu este recomandat sa fie utilizat in camerele de mari dimensiuni. Daca nu se afla in functiune, se raceste foarte repede, iar temperatura nu poate fi mentinuta la o valoare optima.

Sfaturi pentru o functionarea corecta:

  • curatati regulat aparatul de praf. Aveti mare grija sa nu atingeti aripioarele de disipare a caldurii, deoarece acestea sunt fragile.
  • instalati-l conform instructiunilor pastrand o distanta de min. 10 cm fata de perete
  • evitati sa il mascati cu draperii 
  • nu pozitionati mobilier sau alte obiecte in fata acestuia

Incalzire electrica prin pardoseala

Incalzirea electrica prin pardoseala reprezinta o solutie ingenioasa si practica pentru a incalzi foarte eficient locuinta. Are la baza principiul de functionare al radiantei prin care caldura este distribuita treptat de jos in sus, ceea ce inseamna ca pierderile de caldura vor fi insesizabile, randamentul fiind de 100%. 

Este mult mai eficienta decat alte tipuri de incalzire deoarece sunt eliminate pierderile termice din conducte si astfel consumul energetic este unul mai scazut, iar pentru instalare nu este nevoie de racordare la gaze sau de centrala termica. 

Incalzirea electrica prin pardoseala implica acoperirea podelei cu un cablu electric incalzitor sau covorase incalzitoare. Cablul electric incalzitor este utilizat atunci cand exista posibilitatea turnarii unei sape, cablul incalzitor fiind inglobat in aceasta. Covorasele electrice incalzitoare se folosesc atunci cand nu se toarna o sapa iar covorasele sunt inglobate in adezivul care fixeaza pardoseala.

Incalzirea electrica prin pardoseala este eficienta si ofera un plus de confort. Pentru instalare se verifica daca tabloul electric are puterea necesara de sustinere, in caz contrar, se va realiza un circuit electric suplimentar.

Aeroterma electrica 

Sunt aparate de incalzire care genereaza caldura cu ajutorul unei rezistente electrice iar aerul produs este distribuit cu ajutorul unei elice. Sunt foarte practice deoarece sunt portabile iar alimentarea lor se face prin conectarea directa la prizele de curent. 

Mecanismul de functionare este simplu: rezistenta electrica din interior se incalzeste prin conectarea la o sursa de energie, iar apoi, prin intermediul unui ventilator, caldura degajata este distribuita uniform in toata incaperea.

Sunt eficiente din punct de vedere energetic, avand un randament de transformare a energiei in caldura de aproximativ 95%, avand incorporat si un termostat care permite controlul temperaturii. Un dezavantaj al acestei surse de incalzire este faptul ca temperatura scade foarte repede daca aceasta este oprita.

Tun de caldura 

Tunurile de caldura sunt similare cu aerotermele electrice, doar ca sunt de dimensiuni mult mai mari. Sunt sigure si eficiente din punct de vedere energetic si ideale pentru a fi folosite camere foarte mari sau in exterior. Au o putere de 20-30 kW, fiind prevazute cu un sistem special de racire care previne supraincalzirea. Exista avantajul suplimentar ca tunurile de caldura produc si dezumidificare si aer conditionat in lunile de vara, imbunatatind astfel confortul zonei de locuit in zilele fierbinti de vara sau cele umede de toamna.

Pompa de caldura

Pompa de caldura poate reprezenta o solutie viabila de incalzire a locuintei pe timp de iarna. Principiul de functionare al pompelor de caldura este acelasi cu al frigiderului, numai ca in sens invers. In cazul frigiderului acesta preia caldura din interior si o impinge in afara, in timp ce la pompe se intampla invers.

Pompele de caldura aer-apa utilizeaza sursele din mediul inconjurator al locuintei (aer, apa, sol) ca sursa de caldura. Sunt compuse dintr-o unitate exterioara si una interioara conectata prin traseu frigorific. Odata montate, unitatea interioara se leaga la instalatia termica si sunt gata sa functioneze pentru a va oferi incalzirea sau racirea locuintei.

Panou radiant 

Panoul radiant reprezinta o metoda moderna si ecologica de incalzire electrica a locuintei, fiind totodata si un element decorativ. El utilizeaza incalzirea cu unde infrarosii, fiind eficient din punct de vedere energetic. Corpul uman, cat si peretii si obiectele din incapere, sunt incalzite direct, in timp ce aerul din incapere se incalzeste indirect de la acestea, rezultand astfel o mai buna uniformitate a temperaturii cat si un consum redus.

Costurile de achizitie si de montare sunt mult mai mici decat in cazul unei centrale termice si nu necesita racordarea la o sursa de gaz si de apa.

Centrala termica 

Reprezinta un sistem de incalzire ce functioneaza pe baza de curent electric dar care are nevoie si de un racord la o sursa de gaz metan si de apa. Principiul de functionare consta in incalzirea apei care este apoi distribuita in calorifere prin sistemul de conducte din toata casa. Eficienta centralei termice este strans legata de tipul caloriferelor. Cele din fonta mentin caldura mai mult timp, iar cele din aluminiu incep sa se raceasca imediat dupa ce a fost oprita centrala.

Calorifer electric 

Caloriferul electric cu ulei este un dispozitiv extrem de practic si comod pe care il putem folosi drept solutie alternativa de incalzire. Aparatul incalzeste aerul din camera, prin convectie si prin radiatie, ca un calorifer normal. Sunt mai eficiente comparativ cu alte surse de incalzire electrice deoarece acestea retin caldura mult timp dupa ce au fost oprite. Principalii factori pe care ii luam in seama inaintea unei achizitii sunt: consumul de energie, numarul elementilor, termostatul reglabil si dimensiunea camerei unde va fi amplasat.

Confortul locuintei tale in timpul anotimpului rece este stans legat de metodele de incalzire folosite. Pentru a pastra o temperatura placuta alege un sistem eficient, de calitate, care sa se poata amortiza in timp.