Instalatia de paratrasnet

Benjamin Franklin a fost primul care a intuit si a pus fulgerul si trasnetul pe seama electricitatii. In anul 1749, a publicat doua studii referitoare la aceste fenomene ale naturii propunandu-si sa incerce o captare a electricitatii adunate in nori in timpul furtunilor.

Ideea de a atrage fulgerul printr-un stalp de metal, ascutit la varf si de a-l descarca in pamant printr-o sarma a parut deosebit de simpla. Primul paratrasnet a fost construit ai asezat pe casa lui din Philadelphia.

Asadar, instalatia de paratrasnet constituie principala masura de protectie la loviturile directe de trasnet in cazul furtunilor. Avem de-a face, deci, c-o amenintare pentru instalatiile electrice! O alta o reprezinta si aparitia supratensiunilor cauzate de descarcarile electrice chiar daca acestea au loc mult mai departe de imobilul tau.

Daca o lovitura de trasnet loveste in aceasta instalatie, in fapt, intr-un paratrasnet, atunci o buna parte din energia trasnetului este deviata spre pamant. O alta parte, spre instalatia electrica proprie, iar prin sistemele de legare la pamant si la alte instalatii.

Chiar daca ai deja o instalatie de paratrasnet instalata, o lovitura de trasnet in apropriere tot poate produce niste pagube. Acest lucru il poti combate prin reducerea supratensiunilor induse, pana la un nivel care sa nu mai reprezinte un pericol pentru consumatorii finali. Iar asta o poti face doar prin instalarea de descarcatoare de supratensiune pe zone de protectie.

Asadar in aceste zone de protectie includem:

sistemul de protectie exterioara (dispozitivul de captare, de coborare, instalatia de legare la pamant)
sistemul de protectie interioara – montarea descarcatoarelor la supratensiune
Sistemul de protectie la trasnet cu dispozitiv de amorsare (PDA)
Acest sistem de protectie impotriva loviturilor de trasnet, este net superior sistemului clasic. Acesta asigurand o zona de protectie mai mare prin faptul ca se creeaza artificial o ionozare in varful captatorului. La utilizarea paratrasnetelor cu PDA, trebuie sa dai o atentie deosebita alegerii corecte a nivelului de protectie, paratrasnetului, locului de montaj, dar si sistemului de coborare si realizarii corecte a prizei de pamant.

O astfel de instalatie de protectie impotriva trasnetului este formata din:

un dispozitiv PDA montat pe un catarg
conductoare de coborare
priza de impamantare pentru dispersia curentului de trasnet

Avantajele:

este un sistem mult mai simplu si mai eficient decat cel clasic
nu afecteaza aspectul arhitectural al cladirilor.