electrician asociatie de propietari

Instalarea unui boiler electric poate necesita un circuit electric suplimentar

Boilerul electric este un sistem de incalzire a apei menajere ce functioneaza pe baza de energie electrica. Este necesar instalarea unui  circuit electric suplimentar pentru boilerul dvs. Apa din interior este incalzita prin intermediul unei rezistente electrice iar termostatul are rolul de a stabiliza temperatura apei.
Este un sistem util in orice locuinta deoarece asigura un flux permanent de apa calda, este usor de utilizat si ofera un randament mult mai bun fata de alte dispozitive de incalzire a apei.


Boilerul electric este apreciat pentru siguranta in exploatare si pretul avantajos de achizitie, fiind mult mai accesibil decat versiunile ce utilizeaza combustibili fosili. In plus, instalarea unui incalzitor de apa electric este mult mai usoara.

Instalarea unui boiler electric si realizarea un circuit electric suplimentar

Boilerul electric este versatil si usor de instalat putand fi montat aproape oriunde: de la spatii rezidentiale pana la spatii comerciale, atat timp cat este posibila conectarea acestuia la instalatia de apa si la o sursa de energie electrica.

Comparativ cu celelalte tipuri de boilere, instalarea acestuia este una simpla, iar amplasarea lui are la baza cateva reguli simple:

  • pozitionarea pe perete sau in pardoseala, in conformitate cu recomandarile de montaj ale producatorului,
  • racordarea boilerului la reteaua de apa rece si la distributia existenta pentru apa calda
  • bransarea la sistemul electric al locuintei.

Fiind un dispozitiv de mare putere si cu o utilizare intensa, boilerul electric necesita montarea unui circuit suplimentar. Realizarea unui circuit electric suplimentar pentru boilerul electric se face doar de catre un electrician autorizat, pentru a nu exista riscul de a monta incorect echipamentul si de a pune in pericol utilizatorii.

Conectarea corecta a boilerului la reteaua electrica este una dintre conditiile esentiale pentru functionarea fiabila a sistemului de incalzire.

Pentru a evita problemele care pot sa apara cu reteaua electrica, se monteaza un circuit electric separat care se alimenteaza direct din panoul central, iar siguranta principala va fi inlocuita cu una de capacitate mai mare.
Solicita interventia unui electrician autorizat pentru a avea siguranta unor lucrari eficiente si in conformitate cu normele de siguranta in vigoare.

Criterii de alegere a unui boiler electric

Atunci cand achizitionezi un boiler electric este indicat sa ai in vedere urmatoarele criterii de selectie:

  • capacitatea de incalzire – se refera la cantitatea totala de apa calda ce o poate oferi dispozitivul la o singura sesiune de functionare. Pentru a face alegerea potrivita, trebuie sa ai in vedere debitul de apa calda si numarul utilizatorilor din locuinta. Daca pentru o familie, este indicat achizitionarea unui boiler de peste 80 litri, pentru asigurarea necesarului de apa calda pentru un singur punct de consum si un singur utilizator este necesar ca boilerul sa aiba o capacitate de 15-30 litri. In schimb, pentru o familie este indicat sa achizitionezi un boiler cu un volum de peste 80 litri.
  • puterea si presiunea dispozitivului. De puterea boilerului depinde timpul de incalzire a apei. Cu cat puterea de functionare este mai mare, cu atat apa din boiler se va incalzi mai rapid, de aceea este important sa optezi pentru o putere mai mare. La fel si in cazul presiunii de functionare: cu cat este mai mare, cu atat mai extinsa poate fi distanta intre boiler si robinetul de distributie a apei.
  • functionalitatea – are la baza posibilitatea de a ajusta manual nivelul temperaturii. Boilerul electric trebuie sa prezinte un termostat ce are rolul de a regla temperatura apei, iar avantajul unui termostat reglabil consta in economisirea energiei electrice.
  • modul de instalare – in functie de aceasta caractaristica, boilerele pot fi orizontale, verticale sau cele montate in zona chiuvetei (boilere instant, ce au o capacitate mica 20-30 litri). De regula modele verticale sunt mai solicitate deoarece sunt mult mai usor de instalat si prezinta un volum mare de apa (pana la 300 litri).

Achizitionarea unui boiler este mereu o alegere importanta ce necesita o analiza atenta a tuturor factorilor si parametrilor dispozitivului. Intelegerea eficienta a caracteristicilor acestuia este baza alegerii unui boiler electric calitativ.