
Incalzirea electrica in pardoseala
Incalzirea electrica in pardoseala reprezinta o modalitate eficienta din punct de vedere energetic de incalzire a locuintei. Poate functiona ca sistem de incalzire unic al unei incaperi sau poate fi utilizat ca sursa de incalzire suplimentara, in paralel cu un alt sistem de incalzire, pentru a asigura un plus de confort si o temperatura placuta la nivelul podelei.
Sistemul de incalzire in pardoseala are o durata lunga de exploatare, o eficienta superioara si este usor de instalat in orice tip de camera (sufragerie, baie, hol etc.) si sub orice tip de finisaj (placi ceramice, parchet, mocheta etc.). Dimensionarea acestuia trebuie realizata de catre un specialist si va tine cont de grosimea pardoselei, densitatea si conductivitatea termica a acesteia.
Sistemul electric de incalzire in pardoseala poate fi realizat cu ajutorul cablurilor electrice incalzitoare, a plaselor electrice incalzitoare (cabluri incalzitoare montate pe plasa de fibra de sticla) sau cu ajutorul filmului carbonic de incalzire (folia carbonica incalzitoare).
Este un sistem automatizat, putand fi programat prin intermediul cronotermostatelor digitale programabile, pot fi realizate setari ale temeperaturii pentru fiecare incapere, pe intervale de timp, putand fi comandate si de la distanta. Un electrician cu experienta te poate ajuta cu realizarea unui sistem sigur si rezistent.
Instalarea unui sistem de incalzire electrica in pardoseala va duce la un confort termic superior al locuintei dar si la o eficienta sporita in functionare printr-un consum redus de energie. Nu prezinta risc de inghet sau de colmatare a tevilor precum sistemul bazat pe circulatia apei calde si functioneaza independent pentru fiecare zona.
Cum se poate realiza instalarea unui sistem electric de incalzire in pardoseala
- Instalarea in sapa, dedesubtul pardoselei finite are performante sporite datorita inmagazinarii de caldura in stratul de sapa si a cedarii treptate catre ambientul camerei. Cablurile incalzitoare pot fi instalate pe o sapa existenta sau pe plasa de armare a sapei ce urmeaza a fi turnata. Sapa trebuie sa fie izolata dedesubt si perimetral catre pereti pentru a opri pierderile de caldura catre elementele de structura ale constructiei, diminuand consumul de energie.
- Instalarea sub gresie, placi ceramice, piatra naturala, travertin, marmura etc. presupune integrarea completa a cablurilor sau covoraselor de incalzire in stratul de adeziv al placilor ceramice fara a ridica suplimentar nivelul pardoseli. Cablurile si covorasele pentru acest tip de instalare sunt subtiri si permit instalarea in adezivul de fixare a placilor ceramice. In acest caz pentru placare se recomanda utilizarea unui adeziv flexibil care sa permita eventualele dilatatii ce pot aparea la incalzirea/racirea pardoselilor.
- Instalarea direct sub parchet are avantajul unui timp scurt de incalzire si se realizeaza utilizand covorasele de incalzire. In acest caz, nu este necesara turnarea unei sape. Se recomanda instalarea unui strat de izolatie termica utilizand placi din polistiren extrudat cu grosimea de 3 sau 6 mm pentru a impiedica pierderile de caldura. Covorasele de incalzire au suprafata acoperita cu un strat de aluminiu dispersand uniform caldura pe suprafata pardoselei.
- Instalarea in pardoseli flotante din lemn este recomandata caselor cu structura din lemn. Cablurile incalzitoare vor fi instalate sub pardoseala din lemn pe o plasa metalica deasupra unui strat de izolatie termica care poate fi vata minerala, polistiren etc.
Beneficiile instalarii unui sistem de incalzire electrica in pardoseala:
- asigura un nivel ridicat de confort termic al locuintei
- sunt eficiente, durabile si usor de instalat
- genereaza caldura in mod uniform si mentin o temperatura constanta
- nu prezinta riscuri pentru scurgere si inundatie, precum sistemele clasice de incalzire
- pot fi dezvoltate personalizat, in functie de spatiul in care urmeaza a fi instalat
- asigura un nivel de umiditate constant al aerului, nu duce la efectul de „aer uscat” in interiorul camerelor in care sunt instalate
- un are randament aproape de 100%, toata energia consumata este transformata in energie termica necesara incalzirii spatiului
- ofera o economie la consum prin posibilitatea de control pe zone a sistemului de incalzire, pentru fiecare camera
- are o utilizare indelungata, sistemul rezista atat timp cat pardoseala in care este inglobat ramane intacta