
Exploatarea si intretinerea instalatiei electrice
Instalatia electrica are rolul de a face orice spatiu de locuit functional si confortabil, fiind adaptata conform dorintelor si nevoilor locatarilor.
Asigurarea unei bune functionari si mentinerea la parametri proiectati implica controlul si verificarea periodica a acesteia conform normativelor in vigoare si are drep scop identificarea si inlocuirea aparatelor si echipamentelor ce prezinta risc in exploatare.
Intretinerea corespunzatoare a instalatiei electrice imbunatateste functionarea tuturor dispozitivelor alimentate cu energie electrica din locuinta, creand in acelasi timp un mediu sigur, lipsit de tot felul de pericole.
Pentru ca exploatarea instalatiei electrice sa fie fiabila, sigura si eficienta, interventiile de orice tip se realizeaza doar de catre personal calificat. Indiferent de specificul lucrarii, un electrician autorizat va interveni cu profesionalism, calificare si atentie sporita la detalii.
Exploatarea si intretinerea instalatiei electrice este o necesitate.
Realizarea reviziilor tehnice si efectuarea controalelor periodice asupra instalatiei si echipamentelor electrice, previn eventuale accidente soldate cu daune materiale sau chiar pierderi de vieti omenesti. O instalatie electrica care nu este intretinuta prezinta un risc ridicat de incendii sau socuri electrice.
Utilizarea mai multor receptoare care depasesc capacitatea instalatiei sau contactele imperfecte ce apar de-a lungul timpului ca urmare a deteriorarii si uzurii acesteia prezinta un risc ridicat de supraincalzire si implicit de incendiu.
Astfel, pentru identificarea eventualelor nefunctionalitati se impune efectarea reviziilor tehnice si a controalelor periodice pentru a asigura siguranta si eficienta maxima in utilizarea instalatiei.
Solicita interventia unui electrician autorizat pentru efectuarea verificarilor in conformitate cu normele si standardele in vigoare.
Ce presupune intretinerea instalatiei electrice?
Intretinerea instalatiei electrice presupune verificarea si controlul periodic al acesteia prin efectuarea de teste si masuratori specifice, folosind instrumente speciale. Are rolul de a identifica daca circuitele electrice sunt supraincarcate, ce posibilitati de extindere sau modernizare a acesteia exista, putand elimina din timp riscul de soc electric sau riscul de incendiu.
Sunt verificate toate elementele instalatiei electrice: prizele si intrerupatoarele, panoul electric, cablurile, impamantarea, pentru identificarea semnelor de uzura sau a altor deficiente. Dispozitive specifice de masurare permit observarea calitatii energiei electrice si rezistenta circuitelor.
Pentru incept se efectueaza o verificare vizuala, apoi se realizeaza masuratorile propriu-zise ale instalatiei, cu ajutorul echipamentelor speciale, iar in final se intocmeste un raport detaliat al masuratorilor efectuate.
Exploatarea si intretinerea instalatiei electrice este menita sa asigure:
- functionarea corecta si in conditii de siguranta a instalatiei si a tuturor echipamentelor si dispozitivelor electrice
- protejarea locatarilor si a bunurilor din locuinta prin inlaturarea pericolelor potentiale privind sanatatea si siguranta
Verificarile periodice permit identificarea posibilitatilor de instalare a mai multor prize in locuinta, extinderea circuitelor de iluminat existente, nevoia montarii diferentialelor de protectie impotriva electrocutarii, dar si necesitatea imbunatatirii instalatiei de impamantare.
In timp, uzura echipamentelor, coroziunea, imbatranirea echipamentelor sau incarcarea excesiva a circuitelor duc la deteriorarea instalatiei electrice.
Intretinerea periodica a acesteia prin interventii realizate de personal autorizat inseamna eliminarea riscurilor de incendiu sau electrocutare cauzate de o functionare defectuasa, dar si asigurarea unui confort sporit prin eficientizarea functionarii acesteia.