Executia instalatiilor electrice
Trebuie sa stabilesti de la bun inceput locurile de aplasare a aparatelor, respectiv: prize (aici fac referire si la cele de curenti slabi respectiv T.V., internet, telefon sisteme de sonorizare), intrerupatoare, corpuri de iluminat, tabloul electric (sau tablourile electrice dupa caz).
Aceasta stabilire nu o faci la voia intamplari, ci ea se realizeaza astfel incat dupa finalizarea instalatiei sa nu te trezesti ca ai probleme de amplasare a acestor aparate. Tine seama atat din punctul de vedere al functionarii cat si al esteticului. De exemplu, un intrerupator amplasat intr-un loc mai greu accesibil poate fi chiar incomod pentru aprinderea plafonierei sau a aplicei de pe perete.
Pentru a-ti face o mai buna idee, in general, inaltimile sunt:
- pentru intrerupatoare : intre 80cm-120cm
- pentru prize (inclusiv curenti slabi) : 35cm-45cm
- pentru prize bucatarie (zona blatului) : 90cm-130cm (in functie si de blat)
- tablou electric : 180cm-220cm
Un alt element pe care trebuie sa il iei in calcul este legat de conductori. Ii poti dimensiona astfel incat sa suporte intensitatile curentului electric la care sunt supusi. Conductorii de cupru sunt cei mai indicati la o locuinta obisnuita (casa, apartament, etc) . Cei cu un diametru de 2,5 mm² sunt pentru circuitele de prize, iar conductori cu diametrul de 1,5 mm² sunt pentru circuitele de lumina. La alimentarea tabloului electric o sa folosesti cel mai bine un conductor cu sectiunea minima de 4 mm². Se mai poate folosi si conductor cu diametrul de 6 sau 8 mm².
Un circuit electric complet trebuie sa aiba urmatorul traseu:
- priza -> doze legatura -> tablou electric
- priza -> tablou (mai ales la circuitele separate)
- corpul de iluminat+intrerupator -> doze legatura ->tablou electric.
Dupa operatia de pozitionare urmeaza sa gasesti locul dozelor de legatura, atat pentru curenti tari, cat si pentru curenti slabi. Sa nu utilizezi niciodata o doza pentru ambele tipuri de curenti si nici pentru tipuri diferite de curenti slabi. De exemplu, ia cablurile de T.V. si telefon. La acestea pot sa apara unele interferente care nu sunt deloc dorite .Un alt lucru pe care nu ar trebui sa il ignori sunt traseele care ar trebui distantate la minim 30 de centimetri intre cele ale curentilor slabi si cele ale curentilor tari.
Pentru dozele de legatura stabileste niste locurile unde sa nu apare umezeala sau temperaturi mari. Pozitionarea lor se face incercand sa reduci cat mai mult distanta dintre acestea si locurile fata de aparatele carora le furnizeaza energie.
Ca sa protejezi, cat sa si permiti schimbarea mai usoara a conductorilor dintr-o instalatie electrica, acestia ii introduci in tuburi PVC sau copex. Dimensiunile tuburilor le poti alege in functie de numarul, cat si de diametrul conductoarelor ce urmeaza a fi introduse in ele. Asadar, pentru o instalatie electrica la casa sau la un apartament, poti folosi tuburi cu dimensiuni cuprinse intre 11mm si 25mm. De retinut ca, pentru a realiza o instalatie electrica pe structura de lemn este necesara folosirea copexului metalic.