Efectele curentului electric asupra organismului uman

Corpul uman este un bun conductor de electricitate, ceea ce inseamna ca o unda de curent electric poate circula cu usurinta prin el. Atunci cand curentul electric circula accidental prin corpul unei persoane, spunem ca ea a suferit un soc electric sau s-a electrocutat.

Socul electric poate provoca spasme musculare

Muschii sunt stimulati de electricitate, efectul depinzand de intensitatea curentului si de tipul de muschi prin care trece. La un curent de pana la 0.25 miliamperi (mA) care trece prin corp, avem o senzatie de zumzet sau furnicaturi, dar nu apar vatamari.

Daca intensitatea curentului electric trece de 10 mA, socul electric provoaca muschilor flexori si celor din antebrate care inchid degetele, contractii continue. Totodata, victima nu se poate desprinde de sursa de curent, ceea ce face ca durata contactului sa fie mai lunga si sa creasca severitatea socului electric.

Tot in cazul unui curent electric de peste 10 mA care trece prin muschii extensori, apare un spasm violent. Daca muschii afectati sunt extensorii de sold care asigura miscarea membrelor departe de corp, victima poate fi propulsata uneori la multi metri distanta.

Totodata, muschii, ligamentele si tendoanele se pot rupe ca urmare a contractiei bruste provocate de un soc electric. Tesutul poate fi, de asemenea, ars daca socul dureaza mai mult timp sau daca este vorba de un curent de intensitate mare.

 

Socul electric poate provoca stop cardiac

Daca un curent de 50 mA trece prin inima poate provoca stop cardiac. Inima este un muschi care bate pentru a pompa sangele prin corp. Ritmul batailor inimii este controlat de impulsuri electrice – acestea fiind cele care se monitorizeaza de electrocardiograme. Daca un curent din afara corpului trece prin inima, acesta poate masca impulsurile electrice normale ale corpului si poate perturba ritmul inimii, provocand aritmie sau, in cazurile mai grave, fibrilatie ventriculara. Cand apare fibrilatia ventriculara, inima nu mai pompeaza si sangele nu mai circula, victima pierzandu-si rapid cunostinta si decedand daca nu se restabilesc bataile normale ale inimii cu un defibrilator. Aritmia poate aparea in momentul socului electric sau in orele urmatoare acestuia.

 

Socul electric poate provoca arsuri ale tesuturilor si organelor

Cand un curent de peste 100 mA trece prin corp lasa urme vizibile in punctele de contact cu pielea. Curentii de peste 10.000 mA provoaca arsuri grave care pot duce la amputarea membrului afectat. Unele arsuri usoare sunt usor de recunoscut pentru ca arata exact ca arsurile care apara in contact cu caldura.

Alte simptome pot parea inofensive, dar nu sunt. Astfel, craterele minuscule carbonizate pot indica prezenta arsurilor interne, acestea fiind mult mai grave.

Arsurile electrice afecteaza adesea organele interne, ele fiind cauzate de caldura generata de rezistenta corpului la curentul care trece prin el si putand fi cu mult mai grave decat se poate vedea din exterior. Arsurile interne au adesea consecinte grave cum ar fi amputatia, pierderea functiei, pierderea senzatiilor si chiar moartea.

 

Socul electric poate afecta sistemul nervos

Nervii sunt tesuturi care ofera o rezistenta foarte mica la trecerea curentului electric, iar daca ei sunt afectati de un soc electric, urmarile sunt durere, furnicaturi, amorteala, slabiciune sau dificultate de miscare a membrului. Aceste efecte pot disparea in timp sau pot fi permanente.

Leziunile electrice pot afecta si sistemul nervos central. Cand apare un soc electric, victima poate fi ametita sau amnezica, poate avea convulsii sau face un stop respirator. Deteriorarea pe termen lung a nervilor si a creierului depinde de marimea leziunilor si poate aparea chiar si la cateva luni dupa socul electric, ducand la tulburari psihiatrice.