priza

Cum alegi prizele electrice

Esti pe punctul de a finaliza instalatia electrica din casa ta sau renovezi si vrei sa modernizezi prizele electrice? Poate parea un lucru simplu sa alegi o priza, insa nu este chiar atat de usor pentru cineva care nu are cunostinte in domeniu. 

Cautati intotdeauna produse de calitate care sa va scuteasca de probleme in timp. Cele mai frecvente probleme ale prizelor ieftine si de proasta calitate sunt:

 • topirea firelor in zona contactelor
 • smulgerea din perete a prizelor
 • montajul inestetic
 • finisaje de proasta calitate ce isi schimba culoarea foarte repede
 • pot crea daune aparatelor electrice sau electronice

Pentru a face alegerea potrivita, este important sa cunosti criteriile dupa care sa alegi o priza electrica. Cele mai importante caracteristici electrice ale prizelor sunt tensiunea de alimentare (230Vac in sistemul monofazat) si curentul suportat (uzual in Romania 6A sau 16A).

O instalatie electrica trebuie montata, verificata si schimbata doar de catre electricieni autorizati.

Tipuri de prize

Numarul prizelor se stabileste in functie de necesitatile fiecarui client si in functie de numarul consumatorilor care trebuiesc conectati la reteaua electrica.

In functie de numarul de aparate pe care le puteti conecta, prizele pot fi: simple (pot conecta un singur consumator), duble (pot conecta doi consumatori), triple (pot conecta trei consumatori) sau chiar prize cu patru, cinci consumatori.

In functie de modul de conectare si de tipul retelei electrice se intalnesc:

 • prizele monofazate, conectate la reteaua monofazata(casnica), 230Vac, 16A
 • prize trifazate, conectate la reteaua industrial trifazata 400Vac, si diferiti curenti (16A, 32A, 64A) .

In functie de standardele folosite in fiecare tara:

 • standard german – aceste prize sunt in general complet echipate si se pot monta direct in dozele din perete, fara a fi necesara modificarea dozelor rotunde existente in blocurile si locuintele vechi, putandu-se fixa cu gheare. Este cel mai des intalnit standard si in Romania.
 • standard modular (Italian) – pentru aceste prize, in general trebuie realizata o inlocuire a dozelor din perete, cu doze speciale pentru aparatajul modular. Prezinta avantajul unei modularitati mai mari si se pot face mult mai usor combinatii de diferite aparate, iar pentru alegerea echipamentelor sunt necesare mai multe referinte (doze de aparat, suporti de montare, mecanisme, rame decorative). 

In functie de gradul de protectie, prizele se clasifica in:

 • prize cu impamantare. Se recomanda utilizarea prizelor cu impamantare pentru o siguranta sporita. Impamantarea unui circuit electric reprezinta un mijloc de protectie care are rolul de a diminua pericolul de electrocutare involuntara sau functionare defectuoasa a aparatului electric. Prizele cu impamantare se deosebesc prin cele doua lamele ale contactului de impamantare dispuse pe lateralul celor doi poli Faza si Nul.
 • prize fara impamantare.

In functie de modalitatea de montaj, prizele pot fi:

 • aplicate pe perete (folosite in cazul in care instalatia electrica este realizata aparent pe perete, in cazul renovarilor cand se doreste adaugarea unui circuit electric aditional aparent)
 • ingropate in tencuiala atunci cand instalatia electrica s-a realizat prin perete pana in dozele specifice aparatelor electrice).

In functie de materialele din care sunt confectionate, prizele pot fi:

 • ceramice. Ceramica este materialul traditional din care sunt confectionate prizele, dar in ultimii 20 de ani, acest material a fost inlocuit pe scara tot mai larga de polimeri rezistenti la foc, care asigura o durata mai mare de viata pentru aparatele electrice.
 • din polimeri. Prizele din polimeri au in general o adancime mai mica, ceea ce le permite montarea mai usoara in dozele standard (in doze incap conductoare cu o lungime mai mare si montarea se poate face mai usor).

In functie de sistemul de fixare in doze, prizele pot fi clasificate in:

 • prize cu fixare cu gheare. Aceste prize prezinta dezavantajul ca in cazul in care consumatorul nu este deconectat cu atentie (priza trebuie tinuta cu o mana si stecherul extras cu cealalta), ar putea fi smulse din perete. In plus, daca ghearele sunt stranse cu o garnitura elastica, in timpul functionarii aceasta se rupe, si re-montarea in doza poate deveni dificila (ghearele ramanand expandate). O montare mai usoara prezinta prizele cu gheare retractabile (ghearele se strang automat).
 • prize cu fixare cu suruburi. Pericolul smulgerii pentru aceste prize este mult mai mic fiind fixate cu suruburi in dozele din perete.

Varietatea modelelor existente pe piata face destul de dificila alegerea acestora. Pentru siguranta bunurilor si a persoanelor este recomandata folosirea unor prize de calitate, ferme si rezistente in timp. 

Prizele reprezinta o cauza importanta a producerii incendiilor cauzate de defectiuni ale instalatiei electrice, de aceea alegerea lor trebuie documentata corespunzator, iar instalarea fi efectuata doar de catre electricieni autorizati.