Cauzele frecvente ale incendiilor electrice dintr-o locuinta

Cauzele frecvente ale incendiilor electrice dintr-o locuinta

Accidentele electrice au o probabilitate mai mare de producere atunci cand echipamentul sau aparatura utilizata este deteriorata sau utilizata in mod abuziv. Un scurtcircuit poate declansa foarte usor un incendiu, de aceea trebuie acordata o atentie deosebita instalatiei electrice si imediat ce sesizezi o problema sa apelezi la un specialist.

Un electrician autorizat se asigura ca toate circuitele electrice din locuinta functioneaza corect si pot suporta consumul electric dorit, va poate ajuta sa inlocuiti aparatele, cablurile, prizele si intrerupatoarele vechi, atunci cand au defectiuni.

Cele mai intalnite cauze ale producerii incendiilor electrice sunt:

1.Instalatia electrica subdimensionata

Casele de astazi au un numar din ce in ce mai mare de dispozitive care consuma energie electrica precum aparate de aer conditionat, uscatoare de haine, plite electrice si cuptoare, masini de spalat vase, etc. Pe masura ce numarul acestora creste intr-o locuinta, instalatia electrica nu mai poate sustine consumul de energie si devine necorespunzatoare. 

Este indicat sa verificati periodic sistemul electric apeland la electrician calificat si sa nu ignorati semnele de avertizare, precum sigurantele care sar adesea, prizele sau intrerupatoarele defecte, lumini care palpaie etc. 

O instalatie electrica necorespunzatoare inseamna:

  • circuite supraincarcate
  • capacitate limitata a tabloului electric
  • numar insuficient de prize
  • cabluri de alimentare inadecvate

Adaugarea de noi prize sau folosirea prelungitoarelor nu creste energia electrica disponibila ci trebuie marita sursa de alimentare direct din panoul de distributie. Apelati intotdeauna la un electrician calificat pentru a face acest lucru.

2. Instalatia electrica invechita

O instalatie electrica realizata in urma cu 20 de ani nu mai corespunde cerintelor de consum actuale. Gradul de protectie al acestora este scazut, iar materialele folosite in trecut nu mai sunt suficiente pentru o buna functionare a consumatorilor electrici. O instalatie electrica veche poate sa afecteze consumul de curent platind mai mult pentru factura la energie electrica, dar totodata prezinta si un risc ridicat de incendiu. Alegeti sa modernizati instalatia electrica apeland la personal calificat si cu experinta!

3. Instalatia electrica impovizata

Orice reparatie sau prelungire a unui cablu trebuie facuta perfect si izolata corespunzator. Orice eroare de prindere sau o izolatie precara a unui cablu, a unei prize sau a unui intreruparor, poate crea un scurtcircuit sau o descarcare de curent. Este recomandat sa apelati la un profesionist chiar si pentru cea mai mica reparatie la sistemul electric.   Prelungitoarele defecte, prizele si cablurile deteriorate pot provoca socuri electrice, arsuri si incendii. Nu se vor alimenta mai multi consumatori electrici (radiatoare, plite electrice, boilere, calorifere, aeroterme) din acelasi prelungitor (sau din aceeasi priza) in acelasi timp. Conductorii se incalzesc (mai ales in zona contactelor priza-stecher) si izolatia se topeste, producand scurtcircuitul electric. Pentru tine si siguranta familiei tale verifica cu regularitate:

  • intrerupatoarele, prizele si cablurile de urme de arsuri, la sunete produse de arcul electric dar si temperatura acestora si inlocuieste-le imediat
  • conectarea conductorului de impamantare la prize si prelungitoarele

4. Sistemele de incalzire electrica

Sistemele de incalzire electrica sunt o preocupare deosebita in timpul iernii. Exploatarea intensa si uneori necorespunzatoare a acestora pudand genera adevarate dezastre. Nu amplasati radiatoarele langa perdele sau mobilier si nu le utilizati pentru uscarea rufelor, deoarece acestea pot lua foc foarte usor. Pozitionati intotdeauna aparatele de incalzire cu spatele la perete si cu suprafata de radiere a caldurii catre camera. Daca este posibil, fixati-le de perete pentru a nu se rasturna. Opriti aparatele de incalzit daca nu sunteti in camera sau daca va culcati.