Cablurile electrice
Trebuie sa stii ca un cablu electric este un manunchi de fire conductoare, izolat, folosit pentru a transmite energie electrica la distanta sau semnale de telefonie fixa. Exista si cabluri electrice ce sunt alcatuite din conductori izolati unul fata celalalt cuprinsi de o manta comuna. In general, in afara de materiale conductoare, structura cablului electric poate cuprinde si materiale electroizolante, materiale de impregnare sau materiale de protectie.
Probabil ca stii si tu ca cel mai folosit material conductor este cuprul. Iata si de ce! Datorita rezistivitatii reduse si proprietatilor mecanice. Un alt material care se foloseste este aluminiul. Acesta este ceva mai ieftin, insa are proprietati mecanice mai putin bune decat cuprul. Daca il supui unei presiuni de contact se deformeaza in timp. De asemenea, cuprul are cea mai mica rezistivitate electrica dupa, ai fi curios sa afli, argint.
Materialele electroizolante se folosesc ca izolanti pentru conductoare sau intre conductoare si mantaua cablului. Se folosesc aici, hartia electroizolanta cu calitati speciale care se trage in benzi, polietilena ca izolatie pentru cabluri, policlorura de vinil pentru fabricarea mantalei, polistirenul la cabluri de frecventa inalta si cabluri coaxiale.
Dupa ce sunt fabricate, cablurile sunt supuse unor probe electrice si mecanice. Proba de scurtcircuit si atingere intre conductoare. Proba de continuitate si proba de atingere cu mantaua. Proba de izolament, proba de strapungere, proba de presiune, proba de uniformitate a camasii cat si proba de dilatare a camasii acestuia.
Daca ne referim la instalatiile electrice interioare, cablurile sunt fabricate cu conductoare rigide, unifilare (masive) sau multifilare (cablate) pentru aplicatii fixe. Sau cu conductoare flexibile de cupru pentru utilizari mobile.
Componenta lor este pe baza de PVC, LSF/LSOH si elastomeri, fiind principalele materiale utilizate pentru izolatiile si mantalele acestor cabluri. De mentionat ca, aceste cabluri utilizate in instalatii fixe in conducte pot fi si fara mantale.
In cazul in care campul magnetic generat de curentul care trece printr-un cablu poate produce interferente se folosesc cabluri armate. Ce inseamna asta? Adica intre mantaua izolatoare exterioara si izolatiile conductorilor ce alcatuiesc cablul, se pune din fabricatie o folie sau o plasa metalica.