incalzitor-terasa-electric

Alege un incalzitor electric pentru terasa ta

Toamna si-a intrat in drepturi, temperaturile au scazut dar asta nu inseamna ca nu mai poti utiliza pentru relaxare si spatiul exterior. Cu o terasa incalzita te poti bucura de momente frumoase in aer liber in propria gradina pe tot parcursul anului.

Incalzitorul de terasa este solutia potrivita care te va ajuta sa te bucuri de o atmosfera placuta chiar si atunci cand vremea nu este favorabila. Caldura pe care o dau aceste dispozitive este rapida si eficienta, motiv pentru care au devenit o solutie de incalzire din ce in ce mai folosita pentru terase si alte spatii de relaxare exterioare.

Incalzitoarele de terasa sunt accesorii esentiale pentru un plus de confort in spatiile exterioare, atunci cand temperatura de afara scade. Pentru instalare incalzitor electric de terasa apeleaza la un electrician cu experienta!

Optiuni de incalzire electrica pentru terasa

Usor de instalat si de folosit, incalzitoarele electrice de terasa sunt cele mai utilizate dispozitive de incalzire exterioara. Sunt aparate de incalzit radiante si au capacitatea de a incalzi cu rapiditate persoanele sau obiectele din jur, avand o raza de actiune mare. Caldura nu este raspandita in aer, ci este absorbita de obiectele din jur, care ulterior o radiaza in incapere. 

Aparatele electrice de incalzire radiante folosesc tehnologia incalzirii cu infrarosu si exista doua tipuri diferite de incalzitoare cu infrarosu: cu quartz sau halogen si cu carbon.

Incalzitoarele cu quartz sau halogen utilizeaza infrarosu cu unde scurte, astfel incalzirea este eficienta chiar si atunci cand bate vantul. Incalzitoarele radiante sunt cea mai eficienta forma de incalzire electrica a teraselor, pot lumina difuz spatiul, creand astfel o atmosfera intima si linistitoare.

Incalzitoarele cu carbon, numite si benzi de caldura, sunt o alternativa eleganta. Aceste elemente sunt inguste si intunecate, nu se aprind si nu atrag atentia. Deoarece raspandesc in principal infrarosu cu unde lungi, sunt mai putin potrivite pentru locurile in care bate adesea vantul.

Atunci cand alegi modelul de incalzitor de terasa potrivit spatiului care urmeaza sa fie incalzit, este indicat sa tii cont de urmatoarele aspecte: puterea calorica, consumul, dimensiunea, aspectul estetic si suprafata incalzita.

Instalarea unui incalzitor electric de terasa

Incalzitoarele de terasa sunt foarte versatile. In functie de configuratia spatiului exterior poti alege modele care se monteaza in tavan, pe perete, podea sau modele portabile. Avantajul modelelor cu montaj permanent elimina nevoia de depozitare si intretinere in perioadele in care nu sunt folosite, castigand astfel spatiu valoros pe terasa. Modelele portabile pot fi mutate cu usurinta acolo unde ai nevoie de caldura si le poti depozita atunci cand nu mai ai nevoie de ele.

Incalzitoarele de terasa cu montare pe perete sau tavan sunt furnizate cu un suport de montare. In cel mai favorabil caz – cand este prezent un punct de alimentare – ai nevoie doar de un pistol cu surub pentru instalare. In alte cazuri, este nevoie de trasarea unui cablu separat sau chiar de montarea unui circuit suplimentar in tabloul de sigurante.

Pentru o eficienta maxima, incalzitoarele de terasa trebuie montante folosind diferite unghiuri si diferite inaltimi de montaj. Se pot lega in serie si pot fi, optional, reglate prin intermediul unui sistem de radiocomanda. Un electrician profesionist te poate ajuta cu sfaturile potrivite.

Cel mai bun loc pentru instalarea unui incalzitor electric pentru terasa

Un incalzitor cu terasa cu infrarosu este de obicei instalat pe peretele exterior sau pe tavanul terasei. Cea mai buna inaltime a suspensiei depinde de capacitatea incalzitorului. De exemplu:

  • 1400 – 1500 Watt: aprox. 210 cm deasupra solului
  • ± 2000 Watt: aprox. 250 cm deasupra solului
  • ± 3000 W: aprox. 270 cm pana la 300 cm deasupra solului

Alti factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi locul de fixare sunt:

  • Directia radiatiei. Pozitioneaza incalzitorul in aer liber, astfel incat acesta sa radieze in directia preferata, pentru a te bucura o caldura placuta.
  • Siguranta privind incendiile. Cand este utilizat suportul furnizat, incalzitorul exterior se va afla la o distanta sigura de perete sau tavan. Este de preferat sa nu instalezi incalzitoare de terasa pe o suprafata din plastic, deoarece aceasta se poate deforma din cauza caldurii.
  • Etanseitatea la apa. Nu orice incalzitor electric de terasa poate rezista si la umezeala. Valoarea IP indicata pe pachet ofera informatii despre acest lucru. 

De cata caldura aveti nevoie?

Necesarul de caldura de care ai nevoie pentru a te bucura de terasa chiar si in zilele reci depinde de diversi factori, cum ar fi: suprafata de incalzit, tipul de incalzire si protectia impotriva vantului. Pentru un confort termic sporit poate fi necesar sa instalezi mai multe incalzitoare. Iata cateva exemple ale puterii necesare pentru incalzirea teraselor de diferite dimensiuni: 

  • 7 m²: 1 incalzitor de 1500-2000 Watt
  • 6-12 m²: 1 incalzitor de 2000 Watt sau 2 de 1500 Watt
  • 10-16 m²: 2 incalzitoare de 1500 Watt sau 3 de 1000 Watt

Instalatia electrica a locuintei face fata?

O instalatie standard de acasa are grupuri de 16A. Se pot conecta dispozitive cu o capacitate totala de 3600 W la un astfel de grup. Daca instalezi un incalzitor de terasa de 2000 W, probabil ca nu va trebui sa schimbi nimic la reteaua electrica. Cand este utilizat un incalzitor cu o capacitate mai mare sau chiar mai multe incalzitoare, poate fi necesar sa fie rezervat un grup exclusiv pentru incalzirea terasei. 

Avantajele incalzitoarelor electrice terasa

Incalzitoarele electrice terasa asigura o incalzire performanta si eficienta a spatiului, iar datorita design-ul lor minimalist, vor infrumuseta si locul unde vor fi montate. Avantajele unor astfel de dispozitive sunt:

  • au randament mare, convertesc peste 90% din energie
  • se pot folosi in siguranta, atat in interior, cat si in exterior
  • nu produc efect de sera pentru ca nu degaja gaze
  • usor de instalat si de folosit
  • sunt ecologice, fara emisii de CO2 si nu afecteaza mediul inconjurator
  • nu produc mirosuri
  • nu produc radiatii UV
  • functioneaza fara zgomot
  • distribuie caldura in mod egal in mediul inconjurator